LogoPavilionul de Artă București – Art Safari este cel mai mare eveniment de artă din România și și-a deschis porțile publicului în perioada 19-28 mai 2017, sub sloganul Arta cucerește Bucureștiul. Destinat artei românești și regionale, evenimentul cultural găzduiește expoziții de artă și evenimente educaționale, special create pentru iubitorii de artă, dar și pentru copiii nerăbdători să-și exprime creativitatea. În 2017, Expoziția Centrală ne dezvăluie profilul Colecționarului și este curatoriată de Wim Waelput, directorul Centrului de Artă Contemporană din Ghent.

Evenimentul reunește o expoziție specială dedicată pictorului Ștefan Luchian, la 101 ani de la moartea sa, unul dintre artiștii rebeli care au revoluționat arta românească la sfârșitul secolului al XIX-lea. Peste 100 de lucrări semnate de Luchian au fost aduse de la 20 de muzee din țară și din colecții particulare. De asemenea, a fost recreat atelierul său, cu obiecte personale.

Cea de-a patra ediție conține și un program educațional, dedicat copiilor - Art Safari Kids & Kids Tour. Prin intermediul atelierelor de creație, copii pot să-și dezvolte abilitățile creative și socio-emoționale. În cadrul Safari Kids Tour, elevii Lauder explică arta pe înțelesul copiilor și îi dirijează către locuri reprezentative pentru arta românească și internațională.

În acest an, în mod excepțional, un număr impresionant de elevi ai Complexului Educațional Lauder-Reut, de la clasele 9 - 11, au ales să fie ghizi la această expoziție, în urma parteneriatului dintre Art Safari și Complexul Educațional. Doamna Adina Rentea, Director Pavilion Muzeal, și ghidul de artă Vlad Babenco le-au vorbit elevilor Lauder-Reut despre misiunea lor ca ghizi în cadrul evenimentului și importanța acestei meserii, pregătindu-i pentru această nouă provocare de voluntariat.

 

Prin amploarea și tematica sa, evenimentul Art Safari pune Bucureștiul pe harta marilor evenimente culturale europene.

Prof. Irina Roth-Gheorghe

 Cine ar fi crezut că fostul sediu al Serviciului Român de Informații se poate transpune în zilele noastre cu o asemenea atmosferă deosebită? Fostele celule îl găzduiesc acum pe Luchian și pe colegii săi de generație. Spaima și suferința au fost înlocuite de florile sale. Clădirea are o personalitate proprie, iar camera obscură - pură serendipitate - este dovada. 

Expoziția de artă contemporană reflectă o perioadă a istoriei când arta nu mai era creată pentru suflet, ci pentru partid. 

Pe culoarele etajelor se aude un murmur surd; în camere este tot liniște, dar de uluire.

Ruxandra Pelin, 10U

Participarea ca voluntar în cadrul celei de a 4-a ediții a expoziției Art Safari este pentru mine o oportunitate. Iubesc arta și acest voluntariat este pentru mine o ocazie de a învăța despre viața și opera marilor pictori români, precum Luchian și Grigorescu. Aflând despre dificultățile pe care le au depășit pentru a putea picta, am învățat să-i apreciez mai mult și pot zice că sunt mândră să fiu româncă. 

Cred că prin acest voluntariat nu numai că voi acumula mai multe cunoștințe din acest domeniu, dar și o experiență de care îmi voi aminti cu drag.

Teodora Petre (10R)

 Training-ul pentru voluntariatul de la Art Safari mi s-a părut o experiență minunată, deoarece am acumulat cunoștințe aprofundate despre arta românească. Tehnica anemonelor, unele dintre cele mai cunoscute opere ale lui Luchian, mi s-a părut impresionantă, având în vedere simplitatea acestora. De asemenea, m-a impresionat tehnologia avansată a celor de la Google în colaborare cu ING, ce a avut ca scop găsirea unui algoritm ce reproduce exact tehnica lui Rembrandt. De abia aștept să încep să prezint tinerilor de vârsta mea operele expuse la acest muzeu.

Cezara Giugula (10R)

Mi-a făcut o deosebită plăcere să vizitez galeriile de artă Kretzulescu cu ocazia voluntariatului la Art Safari. Am avut ocazia de a privi tablouri ale unor pictori celebri, precum Luchian și Grigorescu. Mi-a plăcut diversitatea operelor și unicitatea stilului fiecărui artist. 

Aștept cu nerăbdare să iau parte la acest voluntariat, întrucât sunt convinsă că va fi o experiență inedită să fiu ghid și să le împărtășesc vizitatorilor din cunoștințele mele despre arta românească. 

Ioana Mogoș (10R)

 La expoziția Art Safari am aflat informații noi despre operele lui Ștefan Luchian și ai colegilor săi de epocă. Mai mult, ne-am familiarizat cu locul și cu atmosfera, învățând ce trebuie să facem ca voluntari.

Maria Sima (10R)

artsafari locatie pt gif animat4c